Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция не само няма да намали военните си сили в Кипър, но и ще ги увеличи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция не само няма да намали военните си сили в Кипър, но и ще ги увеличи, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Новите му заплахи идват в критичен момент за възобновяването на преговорите и решаването на Кипърския въпрос.

„Нашето военно присъствие е важно там”, подчерта турският президент, обявявайки новите си планове за острова.

Според него не е необходимо създаването на постоянна турска военноморска база в окупираните територии, каквато информация се появи в публичното пространство в края на август. „От собствената си земя да стигнем до Източното Средиземноморие е въпрос на минути”, посочи Ердоган. Ако се наложи обаче, такава база ще бъде изградена, заяви той. В същото време президентът подчерта, че въпреки отправяните искания Турция да намали военните си сили в Кипър, тя няма да ги намали, а ще ги увеличи.

Изтеглянето на близо 35-хилядната турска окупационна армия от острова и премахването на възможността за намеса на страните-гаранти е основният конфликтен проблем в преговорите по Кипърския въпрос, който доведе и до провала на международната конференция през юли миналата година.

Новите заплахи на турския президент в провокативното му изявление идват в критичен момент за решаването на Кипърския въпрос. Очаква се тази седмица генералният секретар на ООН Антонио Гутериш да получи доклада на специалния си пратеник Джейн Хол Лют след нейните срещи с лидерите на двете кипърски общности, трите страни-гаранти и ЕС дали и при какви условия могат да се възобновят преговорите. В края на месеца в кулоарите на Общото събрание на ООН Гутериш ще се срещне поотделно с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44