Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: MH17 е свален с ракета – собственост на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ракетата, с която над Донецк беше свален пътнически самолет на Малайзийските авиолинии, е била на въоръжение в украинската армия. Това съобщи на пресконференция руското министерство на отбраната.

Като доказателство руските военни представиха архивни документи с бордния номер на ракетата за зенитно-ракетния комплекс „Бук“, от който е била изстреляна. На журналистите бяха показани и дневници, по които може да бъде проследен пътят ѝ от завода до мястото на дислокация на украинска територия. Ракетата е била произведена през 1986 г. в град Долгопрудни край Москва. След това е била транспортирана с влак до 223-та зенитно-ракетна бригада от Прикарпатския военен окръг, дислоцирана в Тернополска област на тогавашната Украинска ССР. Ракетата никога не се е връщала на руска територия, увери началникът на ракетно-артилерийското управление в руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Николай Паршин. 

Боинг-777 на Малайзийските авиолинии, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален над Донецк на 17 юли 2014 г. Всичките 298 души на борда загинаха. Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна започнаха съвместно разследване и през май тази година стигнаха до предварителното заключение за причастността на Русия към инцидента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44