Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със скандал завърши вторият тур на изборите за губернатор на Приморския край в Русия

Снимка: БТА

Със скандал завърши вторият тур на изборите за губернатор на Приморския край в Русия. Двамата кандидати си отправиха взаимни обвинения в манипулация на вота, а Централната избирателна комисия отказа да обяви окончателните резултати преди да провери всички сигнали за нарушения.

При преброени близо 98% от бюлетините опозиционният кандидат от Комунистическата партия Андрей Ишченко водеше с разлика от 3% срещу кандидата на управляващите от „Единна Русия“ и временно изпълняващ длъжността губернатор Андрей Тарасенко. Повечето медии обявиха победата на комунистите, а Ишченко сподели намеренията си да реформира местната администрация. Тогава настъпи неочакваният обрат: 49.55% от гласовете за кандидата на „Единна Русия“ срещу 48.06 на сто за кандидата на Комунистическата партия при преброени почти 100% от бюлетините.

Комунистите съобщиха за фалшификации при броенето, а лидерът им Генадий Зюганов призова президента Путин да назначи с указ специална разследваща комисия.

Втори тур на изборите за губернатор ще има на 23 септември в още три региона. Това са Хабаровският край, Владимировска област и Хакасия. Някои анализатори прогнозират протестен вот срещу управляващите заради плановете им да увеличат пенсионната възраст.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44