Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията ще бъде в центъра на визитата на еврокомисар Аврамопулос в Кипър

Снимка: Ройтерс

Засиленият миграционен поток в Източното Средиземноморие и невъзможността на Кипър да се справи с бежанската вълна към острова са в центъра на визитата на европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос в Никозия днес. 

Еврокомисарят Аврамопулос ще разговаря с президента Никос Анастасиадис и ще участва в заседание на Междуведомствената комисия за имиграционна политика, която включва трима министри - на вътрешните работи, на външните работи и на правосъдието, и представители на всички компетентни държавни органи в тази сфера. 

Очаква се на срещите днес Кипър да поиска европейска солидарност, която да се превърне в ясна политическа рамка и автоматичен задължителен механизъм за преразпределение на имащите право на убежище във всички членки на ЕС.

За осемте месеца на тази година островът вече е на първо място в Европейския съюз по брой търсещи убежище на глава от населението. Досега страната е предоставила статут на бежанец или закрила на над 8 000 души, а за разглеждане чакат повече от 7 400 молби.

В началото на септември в специално писмо до президента Никос Анастасиадис председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер увери, че тя е готова да подкрепи Кипър с финансова, оперативна и политическа помощ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44