Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан пред Путин: Имаме интерес "Турски поток" да стигне до Унгария

Виктор Орбан и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария има интерес към продължаването на маршрута на газопровода „Турски поток“ до нейната територия. Това стана ясно на съвместна пресконференция в Москва на унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин, последвала днешните преговори между двамата лидери. 

Виктор Орбан нарече евентуалното продължаване на газопровода до Унгария прекрасна възможност за страната си и посочи, че е помолил руския президент сериозно да обмисли тази възможност. Подчертавайки ролята на Унгария за транзита на руски газ до европейския пазар и значението на подземните ѝ газохранилища, Владимир Путин заяви: 

"Не изключвам, че след построяването на „Турски поток“ едно от наземните продължения на този газопровод може да премине през Унгария".

Руският президент акцентира върху още една важна сфера в двустранното сътрудничество, а именно ядрената енергетика.

В най-скоро време „Росатом“ ще пристъпи към изграждането на два нови блок в атомната електроцентрала „Пакш“.

Виктор Орбан каза, че всички сключени през последните години двустранни споразумения са били изпълнени. Той добави, че доверието е много важна валута в съвременната международна политика и поради това Унгария високо оценява контактите си с Русия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44