Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху към Путин: Ще продължим с ударите в Сирия

Бенямин Нетаняху и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е изразил пред руския президент Владимир Путин съболезнования за гибелта на 15-те руски военнослужещи, чийто самолет бе свален снощи край сирийския бряг на Средиземно море.

Обвинявайки Сирия за случилото се, Нетаняху е изразил готовност да изпрати в Москва командващия на израелските ВВС и да предостави цялата налична информация за инцидента.

Руският самолет Ил-20 беше погрешка свален от ракета на сирийската въздушна отбрана, която отразявала атака на 4 израелски изтребителя срещу цели в провинция Латакия. Москва обвини израелските военни, че не са уведомили навреме за атаката и пилотите им са използвали руския самолет като щит. 

Израелското командване по-рано обяви, че изтребителите са извършвали удари срещу военна инфраструктура, произвеждаща оръжия за подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула". По-късно Нетаняху заяви пред Путин, че страната му няма да престане с подобни действия. 

По-рано Владимир Путин определи инцидента като "последствие от случайни обстоятелства". На Нетаняху обаче е казал, че Русия разглежда израелските удари като посегателство над суверенитета на Сирия. 

Путин обеща ответни действия по обезпечаването на сигурността на руските военни, действащи в Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44