Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс: ЕК има право да даде Полша на съд

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия си запазва правото да даде на съд Полша заради промените в съдебната система. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс след заседанието на Съвет "Общи въпроси".     

Правителството в Полша прие закони, изпращащи в ранна пенсия много съдии от Върховния съд, и номинира свои кандидати за техните длъжности – ход, разкритикуван от евроинституциите и полската опозиция.

Мисля, че ситуацията в Полша не се е подобрила, бе категоричен Тимерманс и заяви:

"Комисията, в светлината на сериозността на ситуацията, ще използва всички инструменти, които има на разположение, за да коригира това, което смята, че не е правилно. В в т.ч. и да отнесем въпроса в Съда на ЕС в Люксембург".

Смятам, че двете институции – Съветът и Комисията, имаме колективна отговорност по въпроса за върховенството на закона, както и за това Полша да реши проблема в рамките на правилата, установени от договора, а те са задължителни за всяка страна-членка, добави той. На въпрос ще му стигне ли времето до края на мандата на тази комисия, който приключва догодина, Тимерманс отговори:

"Кой каза, че мандатът ми приключва догодина? Аз имам репутация на много издръжлив в Холандия и мисля, че мога да имам същата репутация на европейско равнище. Нямам намерение да се оттеглям, защото тук става дума за битка за душата и сърцето на Европа".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44