Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 100 души бяха арестувани в Турция при операции срещу привърженици на Гюлен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти проведоха нови операции срещу привърженици на движението на проповедника Фетуллах Гюлен в страната. Бяха издадени заповеди за арест на близо 100 души, сред които 15 бивши военнослужещи и 15 бивши преподаватели.

Полицията в Истанбул и Измир проведе едновременни операции на множество адреси за задържане на 60 души, обвинени във връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен. Рейдовете са били извършени в 17 общини в двата града.

Прокуратурата в Анкара издаде заповеди за задържане на 15 бивши подофицери от разузнавателната служба МИТ и на 15 отстранени от длъжност преподаватели. Арестуваните военни са служели в отдела за прихващане на комуникации на специалната служба (т.нар. "сигнално разузнаване"). Задържаните учители пък са използвали приложението за криптирана комуникация "ByLock", ползвано от последователите на Гюлен.

Междувременно в западния град Маниса бяха задържани още 8 души по подозрения за съпричастност към организацията на живеещия в САЩ религиозен водач, а други 7 души получиха присъди между 2 и 10 години и 6 месеца затвор от съд в централноанадолския град Кайсери. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44