Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунт в партията на социалдемократите в Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бунт в по-голямата от двете управляващи партии в Румъния. Трима заместник-председатели на Румънската социалдемократическа партия поискаха публично от председателя Ливиу Драгня да се оттегли от ръководните си постове, включително и от долната камара на парламента, с твърдението, че се е превърнал в "огромно бреме" за партията.

Макар и да не заема висш пост в изпълнителната власт, Драгня е смятан за един от най-влиятелните румънски политици.

Срещу него обаче тече разследване за злоупотреби с европейски средства. Още от 2015 година той има условна присъда за опит да подправи резултатите от референдума за импийчмънт на тогавашния президент Траян Бъсеску. Въпреки това година по-късно той изведе Социалдемократическата партия до категорична победа в парламентарните избори. Но преди три месеца беше осъден на първа инстанция за подбуда на държавни служители към злоупотреба с власт, което предизвика масови протести в страната.

В писмото, разпространено днес от вицепремиера Паул Станеску, заместник-председателя на Сената Адриан Цуцуяну и кмета на Букурещ Габриела Фиря се казва, че "в сегашната критична ситуация, за да избегнем международна изолация на страната и загуба на доверие в партията, призоваваме за незабавна оставка на Ливиу Драгня като председател на партията и на Камарата на общините".

Помолен да коментира писмото, Драгня отбеляза, че дори не го е чел до края, но няма да позволи партията да се превръща в инструмент на президента Клаус Йоханис и Румънската разузнавателна служба. И отказа повече коментари до заседанието на изпълнителния комитет на СДП, насрочено за петък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44