Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционни облекла, тъкани и накити от долините на Струма и Места гостуват на Брезник

Снимка: http://www.tipchenitsa.mezdra.bg

Пет музеи от Югозапада ще представят в Брезник традиционни облекла, тъкани и накити от долините на Струма и Места. Експозицията показва традициите и красотата на неповторимите образци на народното творчество, дошло от вековете.

"Обединяват ни предизвикателното многообразие, естетика и практичност, умелото съчетание на форми и цветове, вплетени в орнаментика, комбинации и декорация", разказа директорът на Общинския исторически музей в Брезник Емилия Велинова.

В изложбата всеки един от музеите представя по шест традиционни костюми. Събитието е посветено на Европейските дни на наследството и е  повод да се привлече общественото внимание, както и да се приобщят подрастващите към каузата за съхранение на родовата памет и  историческите ценности.

Изложбата ще остане в Брезник до края на ноември, след което ще бъде представена и в останалите градове. Идеята е следващата година тя да стане мобилна и да гостува и в други райони на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44