Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Паламудени вдъхновения и странджански седенки“ от днес до неделя в Ахтопол

Изложби, творчески и кулинарни ателиета, филмови прожекции и много музика ще има в есенните ахтополски празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“. Те започват днес и ще продължат до неделя.

Предвидени са разнообразни събития,които са  посветени на рибата, автентичната храна, традиционните и съвременни изкуства, съобщи Катя Съева от сдружение „Лумен“, организатор на празниците

„Темата винаги ни е една морето и Странджа. Разказвачите са ни много важни, които ще разкажат историята на миналото и настоящето. Ще разказват музеите, творците- поетите, писателите, художниците, децата също ще разказват.“

Специален гост на събитието ще е почетния консул на Италия за Варна и Бургас Антонио Таркуино, който ще представи изложба и ще участва в кулинарна работилница.  В трите празнични дни в Ахтопол ще звучи рок, блус, джаз и фолклор.

Ще има още няколко интересни изложби  - „Семейните албуми на странджанци говорят“ и „Храмовете на Странджа“, подготвени от исторически музей „Проф. Александър Фол“ в Малко Търново, изложбата-живопис „сМисъл“ на галерия „АлтерЕго“ в Ахтопол, както и изожба на подводна фотография.

Предвидени са и прожекция на филма „Знаеш ли, бедни ми рибарю” по сценарий на Георги Ингилизов и с режисьор Христо Димитров – Хиндо, както и дискусия за океанския и морския риболов.

В последния ден на събитието – 23 септември, ще бъдат обявени победителите от литературния конкурс за поезия и проза „Морето!“. Празниците се организират за трета поредна година от сдружение „Лумен“ с подкрепата на кметство Ахтопол, фондация Vortex и частни дарители.

повече може да чуете в звуковия файл:
Ето и програмата:
ПЕТЪК (21.09.)

12.00 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
ОТКРИВАНЕ с водосвет на Агатополския епископ Йеротей и отец Йордан и раздаване на празничен курбан
- Храната на Морето и Странджа – тематични щандове, дегустации, демонстрации – през целия ден
13.00 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Исторически музей „Проф. Александър Фол”, Малко Търново представя изложбите:
- „Семейните албуми на странджанци говорят...”
- „Храмовете на Странджа”
13.30 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО
„Щом задумка тъпан и засвири гайда...” – фолклорна програма с Костадин Михайлов; Стела Никова; битова група от читалище „Виделина – 1927”, с. Веселие; фолклорна група от с. Синеморец
17.00 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
„С мисъл за Странджа”: – творчески и кулинарни работилници с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ахтопол; децата от ЦОП „Цветница” – Малко Търново; Фондация „Vortex" и доброволци, читалище „Христо Ботев” – Ахтопол
- Mузикално пространство „Пътешествия в ритъм” с Асен Хайдутов
20.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО
„Паламуда PROject” представя „Ах!Русалки, еднорози, паламуди... и други лични изУМруди!” – концерт на „Асен Хайдутов и приятели” и „A.CP.C.”


СЪБОТА (22.09.)

10.30 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Детски творчески и кулинарни работилници „Паламуди по бермуди” с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - Ахтопол, децата от ЦОП „Цветница” – Малко Търново; Фондация „Vortex" и доброволци, читалище „Христо Ботев” - Ахтопол
- Mузикално пространство „Пътешествия в ритъм” с Асен Хайдутов
12.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
Храната на Морето и Странджа – тематични щандове, дегустации, демонстрации – през целия ден
17.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО (изложбата – пред галерия „АЛТЕРЕГО”)
„Българско присъствие в средновековната италианска поезия” – гостуваща изложба с репродукции от творбата „Бесният Орландо” на Лудовико Ариосто, част от експозицията, в която са включени няколко поеми за българите, ще представи Н. Пр. Антонио Таркуинио – почетен консул на Италия
18.00 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
На кея с малко джаз и вино...
Галерия „АлтерЕго – Ахтопол” представя изложба-живопис „сМисъл” – Морето
20.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО
„И Морето носи блус...” – концерт на „Блус Трафик” (доверени и проверени! хора на Паламуда) и „Къде бъркаме? С.Д.С. 3,14” (бъркат страхотни блусарски коктейли, с малко джаз и рок за мезе – само за море!)
22.00 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
Джем сешън


НЕДЕЛЯ (23.09.)

10.30 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Детски творчески и кулинарни работилници „Паламуди по бермуди” – с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ахтопол; децата от ЦОП „Цветница” – Малко Търново; Фондация „Vortex" и доброволци, читалище „Христо Ботев” – Ахтопол
- Ателие с художничката Симона Рици
- „Автентични вкусове от Италия” – презентация и кулинарна работилница с Н. Пр. АнтониоТаркуинио
- Музикално пространство „Пътешествия в ритъм” с Асен Хайдутов
- Храната на Морето и Странджа – тематични щандове, дегустации, демонстрации – през целия ден
16.00 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Изложба – Подводна фотография
17.00 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА (или ГАЛЕРИЯ “АЛТЕРЕГО”)
„сМисъл и сърце в морето...” – в памет на Георги Ингилизов
Прожекция на „Знаеш ли, бедни ми рибарю”, док. филм, България, 2014 г., 53 мин, сценарист – Георги Ингилизов, режисьор – Христо Димитров – Хиндо, худ. консултант – проф. Георги Дюлгеров
18.00 ч. СЦЕНА ПРЕД ГАЛЕРИЯТА
Теми с продължение: „За Океански риболов...” и „Някои характеристики на българската морска култура” – разговор с к.д.п. Александър Александров
19.00 ч.
За Георги Ингилизов - с мисъл за приятеля, писателя, маринистиката и „МОРЕТО!” – Митко Новков, Христо Карастоянов, Вера Петрова, Сдружение „ЛУМЕН”
20.00 ч.
Литературен конкурс „МОРЕТО!” – официално обявяване на резултатите и награждаване
21.ООч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО
„Паламуда PROject” и приятели – концерт и дегустация на табиетлийски рибарски мезета и тънки питиета, сладки приказки и хубава музика... с отворен край


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Примабалерината Красимира Колдамова гостува в Бургас за премиера на книга, вдъхновена от нейния живот

Световната критика я определя като една от най-ярките звезди на балета в Европа за 20 век, а големият български поет и драматург Стефан Цанев я нарича  “Летящият бял символ на цяло едно поколение артисти, музиканти, художници, поети” . Думите са за примабалерината Красимира Колдамова, която ще гостува днес ,19 юли в Бургас.Тя ще бъде специален гост..

публикувано на 19.07.24 в 10:20

Парк фест „Чета и плета" събира творци в Борисовата градинка в Бургас

Петото издание на фестивала "Чета и плета" отново ще даде сцена за изява на млади таланти, ще събере творци от всички поколения и ще се превърне в празник на изкуствата. По покана на организаторите Читалище „Любен Каравелов 1940“ в събитието ще участват над 30 творци, които ще превърнат със своето изкуство лятната вечер в празник. Във фестивалната..

публикувано на 19.07.24 в 10:00

Йордан Камджалов и Плевенската филхармония гостуват в Бургас с "Музикална магия"

Продължава турнето „Музикална магия“ на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов, със солист Атанас Маринов, кларинет. Музикантите ще гостуват през следващата седмица в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. „Нямаше как това турне да спре, защото е една „музикална магия“, която вдигаше публиката на крака във всички..

публикувано на 19.07.24 в 09:10

Дора Славова с арт провокация на тема биоетика

Провокативна изложба, озаглавена „Не докосвай!“ (Dont't Touch), откри в залата на Дружеството на бургаските художници Дора Славова. Биоетиката е голямата тема на проекта, посочи авторката: "Заглавието отговаря на концепцията на изложбата-не докосвайте жената, не посягайте на нея. Пазете я вместо да й налагате рестрикции, унижения, забрани, за..

обновено на 18.07.24 в 15:32

Bass That Sound ще акостира на остров Света Анастасия следващия петък

За първи път досега остров света Анастасия ще бъде озвучен от летни Drum and Bass ритми на 26 юли (петък). Включват се английски и български артисти. Сред тях са  Hugh Hardie,  Kanobie,  Mocks и Konspirator, Mitrev и други. Hugh Hardie  е израснал в Кеймбридж, а за първи път добива популярност през 2015 г. Ранният успех бързо е постигнат с..

публикувано на 18.07.24 в 14:44
архив

Бургаската акустична група „Прегърнат облак“ записа ново видео

„Прегърнат облак“ - бургаската акустична група записа ново видео.  Песента се нарича „Гарване“ и е записана и заснета в реално време в атмосферата на галерията на Дружество на бургаските художници. Песента е изпълнена в колаборация с Детски хор Милка Стоева, с диригент Мариета Секлемова. В изпълнението се включиха още бургаската певица Пени Ставрева..

публикувано на 17.07.24 в 13:50