Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски интелектуалци призовават Зеехофер да подаде оставка

Хорст Зеехофер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германски интелектуалци призоваха министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер да се оттегли. В отворено писмо, подписано от уважавани писатели, музиканти и театрали, Зеехофер е определен като „ретрограден провокатор“

Председателят на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който е една от трите партии в управляващата коалиция в Берлин, предизвика серия от правителствени кризи в краткия живот на четвъртия кабинет на канцлера Ангела Меркел. Антиимигранската му политика бе на път да доведе правителствената коалиция до разпад.

„Политиката на министъра е обърната към миналото и не може да изведе германското общество към бъдещето“, се посочва в писмото. „Той саботира работата на правителството“, смятат авторите, сред които са писателят Гюнтер Валраф и шефът на филмфеста „Берлинале“ Дитер Кослик.

Социологически данни сочат рекорден спад в доверието към трите правителствени партии. Християндемократите на Ангела Меркел са подкрепяни от едва 28% от германците, а крайнодясната „Алтернатива за Германия“ вече е втора политическа сила в страната с 18% доверие. Процент по-малко имат социалдемократите, които са партньор на консерваторите в кабинета. Социолозите отдават спада в доверието към правителството на Меркел на непрестанните вътрешнопартийни скандали.

На 14-ти октомври предстоят местни избори в Бавария. Очаква се, ХСС да загуби традиционното си абсолютно мнозинство, което ще доведе и до оставката на председателя на партията и вътрешен министър Хорст Зеехофер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44