Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция иска да подобри отношенията си с Германия

Реджеп Ердоган
Снимка: Ройтерс

В навечерието на посещението си в Германия следващата седмица турският президент Реджеп Ердоган заяви, че иска да подобри политическите и икономическите си отношения с Германия.

„Искаме напълно да оставим зад нас периода, който преживяхме през последните години в нашите политически отношения“, каза Ердоган пред журналисти.

Най-голямата турска диаспора в света е в Германия. Повечето имат двойно гражданство.

Отношенията между Германия и Турция се обтегнаха след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Оттогава Анкара задържа няколко германски журналисти по обвинения, че подкрепят терористични организации в Турция. През последните месеци се забелязва разведряване, след като турските власти освободиха кореспондента на в. „Ди Велт“ Дениз Юджел и правозащитника Петер Щойднер.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви след среща с турския си колега в петък, че Ердоган ще поиска икономическа помощ по време на срещата си с канцлера Ангела Меркел в четвъртък.

Турция се опитва да стопли отношенията с ЕС в момент, когато връзките със САЩ рязко се влошиха и турската лира сериозно се обезцени.

Предстоящата визита на турския президент Реджеп Ердоган в Германия предизвика вълна от недоволство. След серия демонстрации срещу визитата на Ердоган в Берлин и Кьолн редица депутати отказаха да присъстват на официалния прием в негова чест във вилата на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Народни представители от опозиционните "Зелени", либерали и крайнодясната „Алтернатива за Германия“ публикуваха в социалните мрежи мотивите си да откажат присъствие. Според тях на турския президент Ердоган не може да се оказва такава почит, след като Германия не е съгласна с авторитарната му политика.

Протестните митинги в редица големи градове в цяла Германия бяха свикани от граждански организации, които са против режима на Ердоган, включително кюрдски сдружения. По-големи протести са планирани в Берлин и Кьолн идната седмица. Очаква се турският президент да пристигне в германската столица в четвъртък, а в събота да се отправи към Кьолн, където ще открие най-голямата джамия в Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44