Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте политическото напрежение в Македония седмица преди референдума за името на страната

| обновено на 23.09.18 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Расте политическото напрежение в Македония седмица преди референдума, на който гражданите са призовани да се произнесат по предложението за промяната на името на страната. Опозицията в лицето на партията ВМРО-ДПМНЕ призова премиерът Зоран Заев на обществен дебат по важните в допитването въпроси. 

Седем дни преди референдума е важно хората да знаят истината за конституционните промени и предстоящото им гласуване от парламента след приключването на референдума, обяви лидерът на опозицията Християн Мицковски. На среща със симпатизанти в Охрид той определи договора с Гърция като вреден, защото работи срещу македонските национални интереси.

Подобна позиция зае и президентът Георге Иванов. На среща със свои сънародници в Детройт той заяви, че няма да участва в референдум, който по думите му съдържа идеи, застрашаващи идентичността на страната.

Премиерът Зоран Заев на свой ред увери сънародниците си, че договорът с Гърция няма да навреди на националния интерес и ще е от полза за евроатлантическата интеграция на страната.

Досега в подкрепа на това се обявиха Съединените щати и Европейския съюз и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който във видеобръщение заяви:

"Сега е времето гласовете ви да бъдат чути. Вратата на НАТО е отворена. Затова бъдещето ви е във вашите ръце. Чакаме ви в НАТО."

На 30 септември жителите на Македония са призовани да се произнесат дали са за членство в ЕС и НАТО чрез приемане на договора за името между Македония и Гърция.

С предложението за промяна на името на Република Северна Македония, се върви към приключване на дългогодишния спор с Гърция, която вижда в името Македония претенции към нейна област със същото име.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44