Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов участва в среща за борба с наркотиците, организирана от Тръмп

| обновено на 24.09.18 в 19:27
2
Премиерът Бойко Борисов на срещата в Ню Йорк „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“.
Снимка: Пресслужба на МС

Българският министър-председател Бойко Борисов взе днес участие в Срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, съобщи правителствената пресслужба.

Държавни и правителствени ръководители, сред които премиерът Бойко Борисов, се подписаха под разпростиращия се на една страница необвързващ документ със заглавие "Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците", за да получат право да участват в кратката конференция в Ню Йорк.

Форумът в централата на ООН в Ню Йорк е организиран от президента на САЩ Доналд Тръмп, а България е съдомакин на срещата.

Премиерът Борисов е в Ню Йорк като ръководител на българската делегация за 73-ата сесия на ООН.

На днешната среща страните-участнички заявиха категоричен ангажимент за предприемане на действия за борба с проблема с наркотиците. "Всяка страна декларира готовност да се включи в прилагането на стратегия, ограничаваща в максимална степен разпространението и употребата на наркотични вещества", се посочва в съобщението на пресслужбата на Министерския съвет.

Приетият документ визира четири основни точки, по които държавите поемат ангажимент да работят: намаляване на търсенето на наркотични вещества чрез образование, кампании и превенция на злоупотребата с наркотични вещества; разширяване на усилията за лечение с цел спасяване на живот и насърчаване на възстановяването на наркозависимите; укрепване на международното сътрудничество в областта на съдебния, правоприлагащия и здравния сектор; премахване на достъпа до незаконни наркотични вещества чрез спиране на производството и трафика им.

Същевременно вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пристигна в Ню Йорк, където се включва във водената от Борисов делегация.

Захариева ще участва и в Среща на високо ниво по Сирия, както и в разговори в четиристранен формат на външните министри на България, Гърция, Хърватия и Румъния.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44