Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК дава Полша на съд заради нарушения на независимостта на съдебната система

Снимка: euobserver.com

Европейската комисия съобщи днес, че дава Полша на Съда на ЕС заради нарушения на независимостта на съдебната система и че е поискала от съда да предприеме междинни мерки до произнасянето на решението.

„Комисията смята, че продължаващите пенсионирания, предвидени в новия закон (за Върховния съд), ще доведат до сериозни и непоправими последствия“ каза говорителката на ЕК Мина Андреева.

„Затова поискахме Съдът да предприеме междинни мерки. Първо, да спре прилагането на тези действия, второ - да има гаранции, че засегнатите от новия закон съдии ще продължат изцяло да изпълняват съдебните си функции и трето, да спре назначаването на нови съдии на мястото на пенсионираните, в т.ч. и на действащ и на нов председател“, добави тя.

Андреева посочи, че с оглед на „неотложната ситуацията“ ЕК е поискала от съда да вземе решение колкото е възможно по-бързо.

Комисията изпрати уведомително писмо до полските власти на 2 юли, последвано от мотивирано становище на 14 август. Отговорите, които полските власти дадоха и по двата документа, не отстраниха опасенията на ЕК от правно естество, се посочва в съобщение на институцията.

Новият полски закон за Върховния съд сваля пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години, като така има риск 27 от 72-ма съдии да бъдат принудени да се пенсионират.

Мерките засягат и първия председател на съда, чиито 6-годишен мандат, определен от полската конституция, ще бъде предсрочно прекратен.

Европейската комисия смята, че полският закон е несъвместим с правото на ЕС, тъй като подкопава независимостта на съдебната система, в т.ч. и несменяемостта на съдиите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44