Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник главният прокурор на САЩ възнамерява да се оттегли от поста си

Заместник-главният прокурор на САЩ Род Розенстайн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник главният прокурор на Съединените щати Род Розенстийн, който наблюдава пряко разследването за руска намеса в избора на Доналд Тръмп за президент, възнамерява да се оттегли от поста си, съобщи "Вашингтон пост" в онлайн изданието си. Други американски медии посочиха, че Розенстийн напуска, за да не бъде уволнен от Тръмп. Белият дом съобщи, че президентът ще разговаря с него в четвъртък.

Още през април 2018 г. беше съобщено, че президентът Доналд Тръмп обмисля да уволни Род Розенстийн.

Събитията обаче се развиха бързо след като в петък излезе информация, че Розенстийн е лансирал идеята за тайно записване на президента Доналд Тръм миналата година с намерението след това да използва събраните записи и да задейства 25-ата поправка за импийчмънт на държавния глава като неспособен да изпълнява функциите си. Розенстийн отрече тази информация няколко пъти, като коментира, че данните, публикувани в медиите не са точни.

По-рано в понеделник президентът Тръмп заяви, че не е взел решение дали да уволни прокурора, който отдавна търси начини да оспори годността на президента да служи на нацията.

Тръмп заяви в интервю, излъчено днес, че обмисля какво точно да направи спрямо Розенстийн.

"Той беше нает от Джеф Сешънс", казва Тръмп в интервюто. Що се отнася до бъдещето на Розенстийн, Тръмп заявява: "Ще бъдем решителни. Това със сигурност е една много тъжна история“.

Розенстийн беше атакуван от републиканците в продължение на месеци. Двама депутати дори го обвиниха за умишлено скриване на документи и информация от Конгреса, неспазване на призовките за явяване пред Конгреса и злоупотреба със Закона за наблюдение на чуждестранните разузнавателни служби (FISA).

Преди да бъде назначен, за да служи като заместник на главния прокурор Джеф Сешънс, Розенстийн е адвокат в окръг Мериленд. Той се зае с разследването за евентуална руска намеса в изборите миналата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44