Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от всеки три жени в Европа е ставала жертва на насилие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от всеки три жени в Европа е ставала жертва на насилие, показва статистиката. Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, коментира:

"Близо 225 милиарда евро годишно са публични разходи за отговор на насилието и пропуснати ползи. Две трети от жертвите на насилие от партньори ни сигнализират за това. Срамът ги възпира да се свързват с служби за подкрепа, полиция, центрове за защита на жертви, лекари или адвокати", каза Габриел.

През 2005 година са издадени 300 заповеди за защита на жени претърпели насилие, но през 2017 година са достигнали 2440, заяви старши комисар Благородна Монева, заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция".  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44