Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков: Средствата по кохезионната политика след 2020-а трябва да се увеличат

Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Андрей Новаков ще настоява средствата по кохезионната политика след 2020 г. да се увеличат. За днес е предвиден дебат по темата в Европейския парламент, организиран от групата на Европейската народна партия.

Пред „Хоризонт“ Новаков заяви, че няколко дни преди представянето на доклада си в Комисията по регионално развитие ще настоява за увеличение на средствата по всички фондове за развитие на регионите, за кохезионна политика, както и за възстановяването на дела на съфинансиране от ЕС към най-слабо развитите региони.

„Има много гласове, които се чуват, включително и за намаляване на парите за кохезионна политика, но аз считам, че не просто ще бъдат намалени и особено когато говорим за България, но напротив - ще отбележим и някакво увеличение, когато говорим за нашата страна“, заяви Новаков.

На въпрос как точно ще убеди скептичните страни-членки, че парите по кохезионната политика трябва не само да се запазят, но и увеличат, Новаков каза:

„Няма да скрия, че имах доста разговори до момента във връзка с обема на средства, които трябва да заделим за кохезионна политика - дали трябва да са 330 милиарда, дали трябва да са 370 милиарда - на всеки от тях им казвам, че имаме много проекти, които са витрина на политиката на сближаване на ЕС, включително и в България. Ефектът от някои от тях вече се вижда едва няколко години по-късно. Всеки, който има притеснения дали тези пари отиват по предназначение и дали помагат на хората, може да се убеди с очите си“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44