Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от Europa Nostra планират посещение днес на паметника на Бузлуджа

Снимка: БГНЕС

Експерти от водещата неправителствена организация за опазване на културното наследство в Европа Europa Nostra планират посещение днес на паметника на Бузлуджа.

През март служители от организацията и от Института на Европейската инвестиционна банка посетиха дом-паметника на БКП, който е сред 7-те най-застрашени обекти на културното наследство.

Специалисти от организацията, чийто почетен председател е оперната легенда Пласидо Доминго, ще влязат в "чинията", за да видят актуалното ѝ състояние. До момента от Europa Nostra имат впечатления само от снимки. Екипът, воден от българката архитект Дора Иванова, сега ще прецени на място степента на опасност и ще предостави съвети.

Техническо обследване на дом-паметника на Бузлуджа никога не е правено, уточни областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

"А сега ще очакваме експертите да дадат своето мнение, от там нататък ще продължим да работим в посока да съхраним нещо, което така или иначе ни е даденост и, което вече е оценено не само от европейска страна. Там ежедневно идват десетки, особено в летните месеци, когато времето е по-благосклонно, въпреки че обектът вече се охранява..".

Заради нарастващия туристически интерес към обекта на Бузлуджа изцяло са подновени указателните табели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44