Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна българско-румънско учение за бързо оповестяване и действия при извънредни ситуации

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Спасителни екипи от България и Румъния ще покажат във Видин готовността за реакция при инцидент с опасни химически товари и разлив на нефтопродукти в Дунав.

Учението, което започна тази сутрин, е част от съвместен проект между двете държави за бързо оповестяване и действия при извънредни ситуации.

В международното практическо учение ще участват съвместни екипи за химическа, бактериологична, радиоактивна и ядрена защита на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР и Главния инспекторат за извънредни ситуации в Румъния.

Днес действията ще са в петролна база във Видин, а утре ще продължат в румънския град Калафат, каза директорът на местната пожарна комисар Станислав Генчев:

„Самото учение ще бъде действие при инцидент при ПТП, с изтичане на димяща сярна киселина – това е първата част, а втората част е замърсяване на река Дунав с петролни продукти“.

Утре практическото учение ще продължи на пристанището в Калафат. Екипите ще покажат как се реагира на инцидент с опасни вещества на кораб и спасяване на пострадали. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44