Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер приключва кампанията за предстоящия референдум за новото име на Македония

| обновено на 27.09.18 в 21:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер в Македония завършва кампанията за агитация сред гражданите за участие в насрочения за неделя референдум.

Македонците са призовани да дадат мнението си - дали подкрепят евроатлантическата интеграция на държавата си чрез промяна на името ѝ, съгласно договора с Гърция. 

Официално кампанията започна на 10-и септември, но в нея се включиха само представителите на властта.

Днес премиерът Зоран Заев отново призова сънародниците си за активно участие в допитването:
"Вие гражданите имате ключа да направите нашата държава членка на европейското семейство".

Същевременно президентът на Македония Георге Иванов заяви в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на ООН, че той няма да гласува в предстоящото на 30-и септември допитване.
Иванов припомни на сънародниците си, че участието в референдум не е задължително и изрази очакване "мъдър отговор". 

Агитационната кампания премина без участието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която определя договора с Гърция като най-лошото възможно решение за Македония, защото с него страната губи името и идентичността си и променя конституцията си. На тези коментари в днешното си обръщение към нацията премиерът Зоран Заев отговори така:
"Нашата идентичност никой повече няма и не може да я отрече".

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Македония Християн Мицкоски заяви, че всеки македонец трябва да следва сърцето си на референдума в неделя за новото име на страната. В интервю за телевизия "Сител" Мицкоски отказа да призове към бойкот, както направи в ООН по-рано тази вечер президентът Георге Иванов. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обаче беше категоричен, че ако референдумът не е успешен, партията му няма да подкрепи конституционните промени, предвидени в договора с Атина за името Северна Македония.

Междувременно лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция - Кириакос Мицотакис, заяви, че "Нова демокрация" настоява да бъдат свикани избори, за да вземе народът решение с гласа си за договора от Преспа. Мицотакис за пореден път остри критикува правителството на Алексис Ципрас, което според него е отстъпило македонския език и идентичност на Скопие.

На 30-и септември жителите на Македония са призовани да отговорят на въпроса: "Дали сте за  членство в ЕС и НАТО, с приемане на договора между Република Македония и република Гърция?".

Съгласно договора от Преспа между правителствата от Скопие и Атина, името трябва да съдържа думата "Северна". И ако резултатът от вота е положителен, а по-късно договорът бъде ратифициран, Гърция ще оттегли възраженията си за членство на Скопие в НАТО и Европейския съюз.

Също така от високата трибуна на Общото събрание на ООН, македонският президент Георге Иванов определи Преспанския договор като посегателство върху правото на самоопределение на народа му, както и призова сънародниците си към бойкот. А от Скопие премиерът Зоран Заев гарантира, че само масов положителен вот на 30 септември е пътят към светлото македонско бъдеще.

Фрагменти от изказванията на Георге Иванов и Зоран Заев можете да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44