Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските власти затягат контрола върху трафика в интернет

Снимка: архив

Руските власти затягат допълнително от днес контрола върху трафика в интернет. Мерките са в изпълнение на приетите още преди две години промени в Наказателния, Наказателно-процесуалния кодекс и още няколко закона. Официално обявената цел - противодействие на тероризма и обезпечаване на обществената сигурност.

Интернет доставчиците в Русия вече са задължени да пазят в продължение на 30 денонощия и при необходимост да предоставят на службите информация за трафика на абонатите в мрежата.

През следващите пет години хранилищата на данни трябва да се увеличават с по 15% всяка година.

От първи юли тази година е в сила изискването мобилните оператори да съхраняват шест месеца записите на телефонните разговори, есемесите и електронните съобщения.

Законодателните промени бяха предложени преди две години от няколко депутатите начело със зам.-председателя на Държавната дума Ирина Яровая.

Разходите за покриването на новите изисквания възлизат на десетки милиарда рубли и най-вероятно ще бъдат за сметка на фирмите, а не на бюджета.

Освен дейността на мобилните оператори, законовите промени засягат работата на куриерските фирми и пощите, религиозно-мисионерската дейност и като цяло увеличават правомощията на службите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44