Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Сърбия на работно посещение в Русия

Вучич на визита в Москва на фона на нова ескалация на напрежението между Белград и Прищина

Сръбският президент Александър Вучич
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига на работно посещение в Русия, по време на което ще се срещне с руския си колега Владимир Путин. Очаква се двамата да обсъдят ключови въпроси за развитието на двустранните отношения и актуални регионални и международни проблеми, съобщават от пресслужбата на Кремъл.

Александър Вучич идва в Москва на фона на новата ескалация на напрежението между Белград и Прищина, провокирано от инцидента в района на водохранилището и ВЕЦ „Газивода“. Стратегическият обект се намира на територията на Северно Косово, но е част от енергийната система на Сърбия. Белград разчете като провокация посещението на косовския президент Хашим Тачи в района преди няколко дни и приведе армията си в бойна готовност. Тогава Александър Вучич заяви, че приоритетно ще обсъди с президента Путин ситуацията в Косово и Метохия и ще поиска неговата подкрепа на всички международни форуми.

Междувременно руското министерство на външните работи излезе с официална позиция за референдума в Македония. Москва разглежда гласуването като резултат от грубата намеса на страните-членки на ЕС и НАТО във вътрешните работи на Македония и настоява Договорът от Преспа да бъде обсъден в Съвета за сигурност на ООН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44