Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд потвърди доживотните присъди за 6-има журналисти

Решението на съда в Истанбул може да бъде обжалвано до 15 дни пред най-висшата касационна инстанция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Апелативен наказателен съд в Истанбул потвърди издадените от по-долната съдебна инстанция утежнени доживотни присъди срещу шестима журналисти. Сред тях са известните публицисти - братята Ахмед и Мехмед Алтан и Назлъ Ълъджак.

Подсъдимите бяха осъдени за опит за посегателство срещу конституционния ред и опит за преврат чрез участието им в мрежата на Фетхуллах Гюлен в медиите.

Ляволибералният автор и интелектуалец Мехмед Алтан беше главен редактор на вестник „Тараф“, който направи редица разкрития срещу намесата на военните в политическия живот на страната, но впоследствие се оказа свързан с движението на живеещия зад океана проповедник Гюлен.

Шестимата имат 15 дни, за да обжалват присъдите си пред най-висшата касационна инстанция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44