Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания, Холандия и Дания са сред най-предпочитаните дестинации за обучение в чужбина

Великобритания, Холандия и Дания са топ дестинациите за обучение в чужбина сред българските кандидат-студенти. Добрите финансови условия, които предлагат университетите, са все по - достъпни за българските семейства. Ръст има на тези, които се записват за ранно кандидатстване, стана ясно на изложението „ Световно образование“, което се провежда в страната, а днес гостува в Бургас. 

С 29 процента се е увеличило записването за кандидатстване за Великобритания във фирмата, която организира  събитието  в морския град. Очаква се повишение и на интереса и към Холандия, тъй като тя  също е сред най- търсените, обясни  Ана Георгиева, офис мениджър:

"Всички  останали са свързани със знания на местния език. Германия е много популярна дестинация, особено за медицина и инженерните специалности.Испания е популярна, Италия е търсена заради арт специалностите, мода и дизайн.Важно при избора е и страната като условия,които предлага и специалността. Това,което в момента е като тенденция, е все повече се интересуват от възможностите за реализация"  

Кристиян  и баща му бяха сред първите посетители на изложението, според тя в чужбина има по -достъпни университети ,отколкото в България. той иска да учи медицина във Франция. 

"Ние отдавна се занимаваме с проучване на  това, какво представлява всъщност образованието във Франция.говорим за годишни такси от 180 евро до 1000 евро. Не семестриални, а годишни такси.голяма част от университетите  във Франция предлагат след втората година общежития,които са на стойност от 100 до 180 евро на месец, толкова излиза и квартира в Бургас."

Различни са причините младите хора да избират да продължат  образованието си   в чужбина младите хора:

"Германия, Дания, там накъде. Холандия може би, защото искам да поживея в чужбина ,да добия опит и да се върна, за да го  приложа тук.

"В Англия, там имам роднини и съм привлечен от образователната им система."

Към мениджмънт съм се ориентирала.Добра държава е Дания.В чужбина образованието е на по- високо ниво и има повече практика.

В Германия или в Австрия, защото завършвам Немската гимназия. Търся университет, който не е частен,за да може да е малко по-евтино."

Кристина е на 22 години, завършила е  Плевенската математическа гимназия. От  три години учи в Нидерландия маркетинг и мениджмънт , днес бе в  Бургас, за да представи своя   университет и  да убеждава  връстниците си, защо да изберат точно него:

 В "Грьонинген" ние предлагаме обучение, което е свързано с много практика.Така че не само суха теория, но и много приложения има, в смисъл много проекти се правят, освен това имаме включен стаж, което е огромен плюс при завършване на специалност при нас. Има много българи, нашата група е втората най-голяма след германската. Голяма сила сме!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Заради пожара, затвориха пътя за село Крайново. Четирима са евакуирани

Затвориха пътя за село Крайново. Четирима души от селото са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели, огънят е на около километър от село Крайново, но няма опасност за останалите в селото хора. За сега официална информация за всичко случващо и за разпространението на пожара край селата в община Болярово няма.  Според жителка..

публикувано на 18.07.24 в 16:47

Затваря се за асфалтиране пътят за царевския кв. "Василико"

Затваря се за движение на превозни средства пътят за царевския кв. "Василико", обходният път през ВиК Царево.  Там ще се извършва подготовка за асфалтиране на участъка на моста в дните от 26.07.2024 г./петък/ до 29.07.2024 г. /понеделник/. Достъпът до квартала за леки автомобили ще се осъществява през отбивката за плаж Нестинарка, а..

публикувано на 18.07.24 в 16:19

Бързият влак за София от Бургас закъснява с над 80 минути

Бързият влак 8612 от Бургас за София закъснява с 82 минути. Той все още не е тръгнал от гарата в морския град.  По разписание влакът трябвало да тръгне днес в 15:00 часа. В сайта на държавните железници е посочено, че влакът ще тръгне в 16:22 часа.  Причината е, че композицията няма локомотив, а влакът, от който се изчаква също закъснява. Другият се..

публикувано на 18.07.24 в 15:07

Започва ремонт на пътя Царево - Бродилово

Започна рехабилитацията на пътя с. Бродилово – Царево с  водосвет и първа копка. Ремонтът  на общинския път ще се извърши чрез метода на студено рециклиране. Очаква се да се увеличи, устойчивостта и трайността на пътя и съоръженията към него, чрез възстановяване и замяна на конструктивни и геометрични елементи. “Вярвам, че трябва да..

публикувано на 18.07.24 в 15:01
Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в България

Не отчитаме риск за израелските туристи в България. Те идват, бизнесът работи, академичните връзки са добри

„Израелските власти оценяват потенциалния риск за гражданите си при пътуване във всяка страна. Според тях в България не съществува конкретен риск, който да можем да идентифицираме“ – коментира посланикът в България Н. Пр. Йоси Леви Сфари в интервю за БНР Бургас. Днес той ще участва във възпоменателната церемония в памет на петимата убити..

публикувано на 18.07.24 в 15:01

Бургас отбеляза 187 години от рождението на Левски (снимки и видео)

Бургас отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски. Десетки бургазлии положиха цветя и преклониха глава пред паметника на Апостола в Морската градина.  Честванията започнаха с военен ритуал на почетния караул на флотилия „Бойни и спомагателни кораби“. Официални гости и бургазлии показаха своята признателност пред делото на Левски...

публикувано на 18.07.24 в 14:41

Два хеликоптера на армията се включиха в гасенето на пожара край Воден

Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето на пожара край боляровското село Воден. Вятърът в района в ранния следобед се усили и това усилва възможността пожарите да се разраснат. В селото днес започнаха огледи на изгорелите къщи. Ще бъдат описани 15 от пострадалите 35.  Възрастен мъж, при вида на изгорялата си къща, се разплака...

публикувано на 18.07.24 в 14:28