Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2700 души са ХИВ позитивните у нас

Средно годишно в страната се откриват над 200 нови случая

Снимка: Нора Йоцова

Нарастващият брой новооткрити случаи на ХИВ и СПИН е заради целенасочените изследвания в рисковите групи на хора с различна сексуална ориентация, обяви Елена Биринджиева от Центъра за сексуално здраве "Чек поинт" в София:

"Тази година, мисля, че ще се стигне до 300 души. Много се работи с различни мерки, фокусирани точно към групите в риск от инфектиране. Там се вижда заболеваемост над 5%."

У нас вече се предлагат и иновативни орални тестове за самодиагностика, които всеки желаещ да се изследва, може да получи анонимно и безплатно дори и по пощата. Центърът работи в партньорство с организации на хора с различна сексуална ориентация. Общите усилия са насочени към преодоляване на негативното отношение към хората с ХИВ:

"В повечето случаи се говори за превенция, начини на превенция. Това е страхотно, но трябва да има и някакви кампании, които говорят за хората, живеещи с ХИВ - малко от малко да се изчисти стигмата."

В София вече работи първият общностен център за хора с различна сексуална ориентация, който носи името "Рейнбоу хъб".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44