Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна разследване за предполагаемото изчезване на ръководителя на Интерпол

| обновено на 05.10.18 в 17:59
Китаецът Мън Хунвей пое преди две години ръководния пост на Интерпол.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция е започнала разследване за „изчезване при обезпокоителни обстоятелства“ на Мън Хунвей, съобщиха френски медии.

64-годишният президент на Интерпол е в неизвестност от 29 септември, когато се е върнал в родината си Китай, съобщават съдебни източници, цитирани от френските медии.

Полицията е разпитала съпругата на Мън Хунвей, която е подала сигнала за изчезването му. Шефът на Интерпол е живеел със семейството си в Лион, където се намира центърът на организацията.

Според в. „Монд“ най-вероятната хипотеза на разследването е отвличане и временно укриване на Мън от китайските власти за вътрешнополитическо разчистване на сметки и уронване на престижа и кариерата му. Изданието припомня няколко подобни случая с фигури от китайската диаспора, изчезнали временно при подобни обстоятелства.

Видна фигура на Китайската комунистическа партия и бивш заместник-министър на сигурността, Мън Хунвей пое преди две години ръководния пост на Интерпол след французойката Мирей Балестрази.

Избирането му предизвика критиките на правозащитни организации, които обвиняват китайските власти в използване на Интерпол за арестуване на дисиденти, обвинявани в корупция и измами.

Интерпол заявява, че въпросът с "предполагаемото изчезване" на Мън Хунвей е в юрисдикцията на съответните власти във Франция и Китай. От организацията добавят, че генералният секретар, а не Мън, отговаря за всекидневното му управление .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44