Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Босна и Херцеговина гласуват на президентски и парламентарни избори

В Босна и Херцеговина днес се провеждат ключови президентски и парламентарни избори. Вотът в балканската държава е смятан за кръстопът, на който тя ще продължи пътя си към членство в Европейския съюз и интеграция в НАТО или ще тръгне назад, дърпана от етническите си съперничества.

Гласоподавателите на 3,5-милионната страна избират общо 4-има президенти, двама вицепрезиденти, пет парламента и 10 кантонални парламента. Множеството институции са резултат от Дейтънското мирно споразумение, с което бе сложен край на войната между 1992 и 1995 г., която отне живота на 100 000 души. След него Босна и Херцеговина има две съставни части  - Федерацията Босна и Херцеговина (Мюсюлманско-хърватска федерация) и Република Сръбска.

На национално ниво се избира тричленно председателство (бошняк – босненски мюсюлманин, сърбин и хърватин) на Босна и Херцеговина, както и членове на двукамарния парламент.  

В Република Сръбска се гласува за президент, двама вицепрезиденти и парламент.

Мюсюлманско-хърватската федерация избира двукамарен парламент, който ще избере президент и двама вицепрезиденти, както и 10 кантонални парламента.

В изборите участват общо 128 политически субекти, от които 53 политически партии, 36 коалиции и 46 независими кандидати. В изборните листи фигурират имената на над 7000 души, които искат да бъдат част от властта.

Право на глас имат малко над 3 300 000 избиратели – брой, който изглежда съмнителен, тъй като преброяването през 2013 г., показа, че населението на страната е около 3,53 млн., а оценките сочат, че след това то намалява.

Управляващата партия в Република Сръбска - Съюз на независимите социалдемократи на президента Милорад Додик, има убедителна преднина, показа проучване в навечерието на изборите.

Додик се бори за по-голяма автономия и евентуално отцепване на предимно сръбската област, а босненско-хърватският лидер Драган Чович призова за създаване на отделен управляван от хърватите район. Тези въпроси стояха в основата на войната между 1992 и 1995 г.

Само кандидатът на Социалдемократическата партия Денис Бечирович обяви икономиката за един от приоритетите в предизборната си кампания. Настоящата власт в Босна и Херцеговина ще бъде изпратена без напредък към членство в ЕС и НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44