Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодесен военен срещу новия наследник на Лула да Силва в битката за Бразилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Бразилия започнаха президентски и парламентарни избори. Основни претенденти за държавен глава са крайнодесният бивш военен Жаир Болсонаро и кандидатът на дълго управлявалата Работническа партия Фернандо Хадад. 

Болсонаро, който според повечето проучвания има най-голямо одобрение и ще спечели над 35 процента от гласовете на първи тур, е наричан "тропическия Тръмп". В противоречиви свои изказвания той е изразявал одобрение към някогашната военна диктатура, смъртното наказание и мъченията като полицейски метод. Основна цел на Болсонаро е справянето с огромната наркопрестъпност в бедните квартали, наричани фавели, в големите градове. 

Той пропусна заключителните фази на кампанията, след като беше наръган с нож по време на предизборно събитие. Според анализаторите крайнодесния кандидат събира значителна подкрепа и заради корупционните разследвания, в които бяха уличени представители на висшите политически кръгове в Бразилия. 

Другият основен претендент е Фернандо Хадад, издигнат от Работническата партия на мястото на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, който влезе в затвора заради злоупотреба с власт. Според предварителните прогнози, Хадад ще получи около 22 процента от гласовете и ще се изправи срещу Болсонаро на балотаж.   

Не вярвам в насилието, военната диктатура или липсата на свобода, обобщи Хадад в социалната мрежа Туитър основното си предизборно послание.

Освен за президент, в неделния ден 147 милиона бразилци ще изберат всички 513 депутати в долната камара на парламента, две-трети от сенаторите в горната, както и губернатори на 27-те щата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44