Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган и Тръмп увеличават натиска по случая с изчезналия саудитски журналист

Детектор за метали и чадър висят на врата на саудитското консулство в Инстанбул. Турски представители твърдят, че журналистът Джамал Хашоги е влязъл там на 2 октомври и не е излязъл.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган поиска от Саудитска Арабия видеозапис, доказващ, че журналистът Джамал Хашоги е напуснал консулството на страната в Истанбул, а президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска отговори за съдбата му и съобщи, че US следователи работят с двете страни по случая с изчезването му.

Турция разследва внимателно и всестранно случая с Джамал Хашоги, заяви Ердоган на връщане от двудневна визита в Унгария. Въпреки че не е редно да се правят заключения, основани на предположения, ние сме разтревожени, добави той и поиска Саудитска Арабия да покаже видеозаписи на Хашоги как напуска консулството. 

Според двама високопоставени турски служители, цитирани от Ройтерс, при влизането си в саудитското консулство изчезналият журналист носел електронен часовник, свързан с единия от мобилните му телефони, който е останал у годеницата му Хатидже Дженгиз отвън. Технически специалисти от разузнаването и полицията проследяват данните, тъй като не разполагат със самия часовник. Продължава издирването и на ван, напуснал сградата на мисията, докато Хашоги е бил вътре.

„Нито достатъчни, нито убедителни“ – така Хатидже Дженгиз определи в интервю за Анадолската агенция дадените до момента от Рияд отговори по случая.

Според източник на „Вашингтон пост“, за който вестник Хашоги пишеше, американското разузнаване е прихванало разговори между саудитски официални лица за отвличането на журналиста. Изданието твърди още, че влиятелният саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман наредил операцията за подмамване на критикуващия журналист обратно в родината му.

Зам.-говорител на Държавния департамент категорично отрече Вашингтон да е имал предварителна информация за подготвяно отвличане.

Американският президент Доналд Тръмп също поиска от Саудитска Арабия обяснения по случая, като посочи че е разговарял „повече от веднъж“ с „най-високопоставени лица“.

„Настояваме за всичко и искаме да разберем какво става. Това е неприятна ситуация и фактът, че става дума за журналист, допълнително я влошава. За нас и за Белия дом това е нещо много сериозно. Не ни харесва как се развиват нещата. Знаете, те казват, че ние няма как да се намесим, тъй като се е случило в Турция и турските власти работят много сериозно. Ще видим какво ще се случи“, каза Тръмп.

Американският лидер добави, че САЩ са много разочаровани и са решени да стигнат до дъното на историята.

Позовавайки се на закона „Магнитски“, двадесет и двама сенатори поискаха от президента да започне разследване и евентуално да наложи санкции заради грубо нарушаване на човешките права.

Тръмп обаче заяви, че спиране на износа на оръжие за Рияд би навредило на американската икономика. Саудитска Арабия е голям купувач на US въоръжение.

Британският външен министър Джеръми Хънт предупреди Саудитска Арабия със „сериозни последствия за нашето приятелство и партньорство“, ако подозренията на турски представители, че журналистът е убит след влизане в консулството, се потвърдят. „Изключително сме обезпокоени“, добави той пред АФП.

Турските медии пишат, че с помощта на инфрачервени и ултравиолетови лъчи полицията ще търси ДНК следи. Пресата в страната публикува вчера снимки от камерите на паспортния контрол на 15-те саудитски граждани, за които се твърди, че са били отрядът, извършил убийството. Бяха разпространени техните малки имена, инициали, година на раждане и точните часове на влизане и излизане от Турция. Повечето от тях пристигнали и напуснали страната с частен самолет.

По-късно „Йени Шафак“ публикува материал, в който твърди, че някои от саудитците, пристигнали в Истанбул, са членове на охраната на принц Мохамед бин Салман.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44