Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция освободи американския пастор Андрю Брънсън

| обновено на 13.10.18 в 02:00
US пасторът Андрю Брънсън (в средата) маха, докато напуска затвор в Измир на 25 юли, след като турски съдия промени мярката му за неотклонение на домашен арест.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолет с оказалия се в епицентъра на скандал между Анкара и Вашингтон американски пастор Андрю Брънсън на борда си отпътува от летището в Измир снощи, съобщи очевидец, цитиран от "Ройтерс".

Андрю Брънсън ще пристигне в Германия, където ще остане там два дни, а след това ще замине за САЩ, каза адвокатът му Исмаил Джем Халавурт. Американски сенатор потвърди, че Брънсън е на борда на военен самолет, пътуващ за Германия, предаде ДПА. От Белия дом също съобщиха, че Брънсън ще кацне в базата "Андрюс" в Мериленд около обед.

Турският съд в петък постанови присъда от три години затвор за американския пастор Андрю Брънсън, които обаче той вече е излежал, предаде Ройтерс.

Решението на съда означава, че Брънсън ще бъде освободен от домашен арест, забраната му за напускане на страната ще бъде вдигната и той може да се завърне в Съединените щати. Задържането на пастора евангелист обтегна сериозно отношенията между Анкара и Вашингтон, като администрацията на президента Тръмп дори наложи санкции на Турция.

Брънсън бе задържан след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. по обвинения, че действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара вини за организатор на пуча. Пасторът, който от 20 години живее в Турция, действал още в полза на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), а извършвал и шпионаж с политически или военни цели, твърди турската прокуратура. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 35 години затвор.

Задържането на пастора влоши отношенията между САЩ и Турция, като Вашингтон наложи санкции спрямо турски министри за случая и заплаши, че ще наложи още, ако Брънсън не бъде освободен. Доналд Тръмп удвои митата върху стоманата и алуминия за Турция.

През юли турски съд промени мярката на отклонение на Брънсън на домашен арест. 

„Вашингтон пост“ и телевизията Ен Би Си нюз съобщиха в четвъртък, позовавайки се на неназовани източници, че САЩ и Турция са постигнали сделка за освобождаването на евангелисткия пастор.

Вицепрезидентът Майк Пенс обаче не потвърди съществуването на такава сделка.

През ноември в Съединените щати предстоят избори за членове на Конгреса и президентът Доналд Тръмп засили настояванията за освобождаване на пастора. Евангелистките общности традиционно гласуват масово за Републиканската партия.

Тръмп написа в "Туитър", че Брънсън скоро ще бъде у дома и е работено много сериозно за освобождаването му. Американският адвокат на Брънсън благодари на президента, на членовете на Конгреса и дипломатическите лидери, които са оказвали натиск върху Турция, за да осигурят освобождаването на пастора. "Това е сериозна победа за Брънсън и семейството му", допълва Джей Секулов. 
След обявяването на решението турската лира поскъпна с около 1,5% на валутните пазари.
На два пъти наскоро турският президент Реджеп Ердоган заяви, че съдебната власт в страната е независима и той не може да издаде разпореждане пасторът да бъде освободен, което подхрани прогнозите, за подобно развитие на казуса


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44