Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещите мисии до Марс ще стартират от Кипър

Кипър от Космоса през погледа на германския астронавт Александър Герст /Alexander Gerst/ от Европейската космическа агенция, октомври 2018 г. Снимката е публикувана от него в социалните медии.

Бъдещите мисии до Марс стартират от Кипър. Учени-космолози обсъждат тези перспективи на Международната космическа среща на върха (International Space Summit), която се провежда от днес до петък (19 октомври) в Никозия.

В продължение на 5 дни кипърската столица е център на международната космическа наука, събирайки най-добрите световни учени. Във форума участват ръководители и експерти от водещите космически агенции в света – НАСА и Института за космически изследвания на Русия, министри, изследователи на Космоса, представители от Европа, Китай, Индия, Обединените арабски емирства.

Конференцията е специално посветена на Марс. На нея ще бъдат обсъдени перспективите за по-широко международно сътрудничество на Земята и в Космоса за изучаване на "червената планета". Научните дискусии ще очертаят използването на различни инструменти за нейното изследване, както и бъдещите многостранни космически мисии, които ще бъдат изпратени до Марс.

Международната среща на високо равнище се организира от Кипърската организация за изследване на космоса. Създадена преди 5 години с участието на ключови международни експерти от академичните среди и индустрията, тя насърчава научните изследвания в областта на Космоса, астронавтиката, астрофизиката. Целта е да се развие местната космическа индустрия и Кипър да бъде поставен на космическата карта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44