Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Претърсват саудитското консулство в Истанбул заради изчезването на Джамал Хашоги

Това съобщават турски медии като се позовават на неназовани дипломатически източници

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул ще бъде претърсено по-късно днес, като част от разследването за изчезването на саудитския журналист и кореспондент на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги. Това съобщават турски медии като се позовават на неназовани дипломатически източници. Хашоги, който е отявлен критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е в неизвестност от 2 октомври, след като посети дипломатическото представителство.

Цитираните източници от турското външно министерство са заявили, че се очаква обискът да се проведе във вечерните часове съвместно от турски и саудитски екип.

Междувременно американската телевизия „Блумбърг“ съобщи, че по искане на саудитския крал Салман Рияд е започнал свое разследване по случая.

Вчера късно вечерта саудитският крал е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Ердоган. Разговорът е бил поискан от Рияд и двамата лидери са обсъдили случая с Джамал Хашоги. Крал Салман е благодарил на турския държавен глава за създаването на съвместната работна група за разследване на случая и е посочил, че никой не може да накърни връзките между двете страни.

По-рано журналист от турската държавна „ТРТ - Уърлд“ съобщи, че за пръв път пред него турски официален източник твърди, че е чул аудиозапис от момента на убийството на Хашоги. Информацията засега остава непотвърдена.

Претърсването на консулството в Истанбул стана възможно, след като Саудитска Арабия даде специално разрешение, тъй като дипломатическите мисии се ползват с имунитет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44