Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипът от турски следователи и прокурори напусна консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

| обновено на 16.10.18 в 07:33
Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екипът  от турски следователи и прокурори  напусна консулството на Саудитска Арабия в Истанбул след безпрецедентен обиск заради изчезването на опозиционния журналист Джамал Хашоги. Разследващите са взели проби, включително от почвата в градината на консулството, съобщава Франс прес. Хашоги е в неизвестност от 2 октомври, когато е бил заснет да влиза в саудитското консулство. Турските власти твърдят, че разполагат с видео и аудиозапис, от който може да се заключи, че журналистът - критик на саудитското кралско семейство, е бил измъчван и убит.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че изпраща държавния секретар Майк Помпео в Саудитска Арабия. Тръмп информира, че е разговарял по телефона със саудитския крал Салман, който категорично отрича Рияд да има нещо общо със случая.

Саудитски и турски разследващи са влезли в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул за изясняване на обстоятелствата около изчезването на журналиста Джамал Хашоги на 2 октомври. Акцията започнала около 18 часа. Разследващите пристигнаха на място с 4 луксозни автомобила с истанбулска гражданска регистрация. Час и половина по-късно към тях се присъединиха турските им колеги.

По искане на саудитския крал Рияд е започнал свое вътрешно разследване по случая. Следобед в главното управление по сигурността в Истанбул се проведе двучасова среща между саудитския и турския разследващ екип. Междувременно служители на фирма за почистване бяха забелязани да влизат и излизат от сградата на дипломатическата мисия.

Според съобщения в турските и световните медии, два турски официални източника твърдят, че местната полиция разполага със звукозапис на момента на убийството на Хашоги. Информацията засега е без официално потвърждение. Продължават и усилията на турските технически специалисти да разбият паролата на мобилните телефони на журналиста, които са останали в чакащата го отвън Хатидже Дженгиз. Според експерти, за да може информацията от „смарт“-часовника на Хашоги да се прехвърли към телефоните отвън, двете свързани устройства трябва да са на 10-15 метра едно от друго. Задачата се усложнява и от липсата на самия електронен часовник.

Вчера късно вечерта саудитският крал е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Ердоган. Разговорът е бил поискан от Рияд и двамата лидери са обсъдили случая с Джамал Хашоги. Крал Салман е благодарил на турския държавен глава за създаването на съвместната работна група за разследване на случая и е посочил, че никой не може да накърни връзките между двете страни.

В събота в интервю за предаването „60 минути“ американският държавен глава заяви, че Вашингтон ще наложи „сурово наказание“ на Рияд, ако журналистът е бил убит. Въпреки това Тръмп смята, че спирането на продажбите на американско оръжие за близкоизточната държава би имало негативен ефект за американската икономика. В първата си задгранична визита като президент Доналд Тръмп посети Саудитска Арабия и Израел. Междувременно кралството заяви, че ще отговори на всички санкции, които му бъдат наложени.

Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври след като е влязъл в саудитското консулство в Истанбул за оформяне на документи. Претърсването на комплекса стана възможно след като Саудитска Арабия даде специално разрешение, тъй като дипломатическите мисии се ползват с имунитет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44