Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мажержак: Безнаказаността е картбланш за тези, които искат да накарат критичните гласове да замлъкнат

ЕК почете паметта на убитите разследващи журналисти от Малта и Словения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия почете с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция от Малта и на Ян Куциак от Словакия, загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция.

На въпрос защо сред имената на журналистите не е била посочена и убитата в Русе телевизионна водеща Виктория Маринова, говорител поясни, че това е свързано с данните от разследването в България и Германия на нейното убийство. 

"Фактът, че излязохме с изявление за изхода на полицейското разследване в Германия и България, по-точно за много бързата реакция и залавянето на предполагаемия извършител на това убийство и мотивите за него, ни накара да се фокусираме върху журналистите, пострадали поради работата си“.

Година след убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция има трима задържани, но процесът срещу тях не е започнал. Ръководителят на отдела в Брюксел на организацията "Репортери без граници" Жюли Мажержак обърна внимание, че все още няма информация за поръчителите на покушението:

"Безнаказаността е лошо послание. Тя дава картбланш на всички, които искат да накарат критичните гласове да замлъкнат, а това създава атмосфера на страх сред журналистите. Единственият начин това да се парира е всички отговорни за убийството да бъдат арестувани, съдени и осъдени. Това е изключително важно, ако Европейският съюз иска да продължи да бъде зона, в която убийствата на журналисти остават изключение и където те могат да вършат работата си свободно и при пълна сигурност".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44