Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 убити след атака на 18-годишен студент в колеж в Крим

| обновено на 17.10.18 в 19:30
Експлозията днес на полуостров Крим, при която са загинали най-малко 18 души и 50-ина са ранени, е причинена от взривно устройство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският Следствен комитет (СК) съобщи, че разследването на днешния инцидент в политехнически колеж в Керч на полуостров Крим сочи, че 18-годишен студент е извършил атаката, при която загинаха 19 души.

55 души са приети в болници след атаката със самоделна бомба и стрелба с ловно оръжие, 35 от тях остават в медицински заведения, като осем от тях са в тежко състояние. Близките на загиналите ще получат около 13 000 евро компенсация.

Очевидци, цитирани от РИА Новости, говорят за взрив и последвала стрелба, която продължила около 15 минути след експлозията.

В последното съобщение на СК предишното разследване за терористичен акт е преквалифицирано по друг член от Наказателния кодекс за убийство на две и повече лица.

Първоначалният оглед на телата показва, че те са починали от огнестрелни рани. Установена е самоличността на младежа, когото видеозаписи показват, че е влязъл в колежа преди произшествието с оръжие в ръце. Това се оказал 18-годишният Владислав Росляков – студент 4-ти курс в колежа. Тялото му е открито в помещение на учебното заведение, посочва СК.

Предварителните предположения на следователите от досегашната картина на престъплението говори, че младежът разстрелял намиращите се в колежа хора, а след това е извършил самоубийство.

Родителите на Владислав Русляков били разведени. Живеел е с майка си, която е била санитарка в Онкологичния диспансер в града. Съкурсниците му го описват като „много затворен“, почти с никого не е общувал, не е бил активен и в социалните мрежи.

На 8 септември се е сдобил с разрешително за оръжие 12-и калибър, а преди няколко дни си е купил 150 патрона за него. Миналата седмица не е посещавал занятия, защото е бил болен.

По-рано през деня СК съобщи, че повечето от жертвите са учащи се. И че според първоначалните данни експлозията е станала в столовата на колежа, а във неустановеното взривно устройство е имало метални предмети. Такива се слагат за повече поражения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви малко след първите съобщения за инцидента, че се разследва и версията за терористичен акт. По-късно източник от Националната гвардия определи взрива като терористичен акт.

Според преподавателка, цитирана от russian.rt.com, в училището е имало тържество и много гости. Първият етаж на сградата на техникума е пострадал най-сериозно, площадката, на която е било тържеството, е осеяна със счупени стъкла.

Руските медии пишат, че не достигали линейки и че част от ранените са транспортирани в болници с леки автомобили или с коли на обществения транспорт.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44