Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпусна половин милион за довършване на храма в Меден рудник

500 000 лв. за довършителни дейности по новостроящия се храм „Св. Николай Чудотворец“ гласува днес Министерския съвет. Той одобри допълнителни разходи по бюджета за 2018 г. в размер на 1 300 000 лв. От тях освен отпуснатият половин милион за бургаския църковен комплекс се отпускат и 200 000 лв. са за довършителните дейности по новостроящия се катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч, и още 600 000 лв., за да бъде направен основен ремонт на Пловдивска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

Изграждането на църковния комплекс в Меден рудник започна през октомври 2008 г. През годините правителството на няколко пъти отпуска средства, периодично траншове се осигуряваха и от общината, пари се даряваха и от граждани.

"Свети Николай Чудотворец" е първата новопостроена църква в Бургас от десетилетия, а след завършването на храмовия комплекс, той ще бъде единствен в цяла Сливенска епархия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В края на септември ще има кафяви кофи за био отпадъци и в кв. „Възраждане“

Община Бургас започна поредица от информационни срещи с домоуправители и заинтересовани лица, посветени на разделното събиране на биоразградимите отпадъци. Първата среща бе с жители на квартал „Възраждане“, където в края на септември и началото на октомври предстои да бъдат поставени специализирани кафяви кофи за подобен род смет. Гражданите бяха..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА)

Пожар възникна над квартал "Комлука" в Сливен преди около час. Огънят е тръгнал от незаконно сметище и е обхванал бързо храсти и дървета в района. Той  е на метри от последните къщи в квартала, но засега няма опасност за тях и хората.  Бармук баир е местност, която е част от Природен парк "Сините камъни" в Сливенска планина.  Екип на..

публикувано на 15.08.24 в 14:04

Несебър празнува на Голяма Богородица

Чудотворната икона на Божията майка мина по улиците на Стария Несебър за благословение на миряните. Литийното шествие бе водено от сливенския митрополит Арсений. Така бе дадено началото на тридневната празнична програма в града. „Тържествено отбелязваме един от най-важните християнски празници –Успение Богородично ведно с Празника на..

публикувано на 15.08.24 в 11:42

Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево

Студентите от пети курс във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“, Париж, Франция с преподавател арх. Цвета Сурчева изготвиха безвъзмездно архитектурни проекти за пет сгради на територията на община Царево. Тя преподава по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради.  Тези проекти участват в..

обновено на 15.08.24 в 10:38

Студентският кампус в Бургас ще струва 83 млн, търсят изпълнител

Община Бургас пусна обществена поръчка за строителството на Студенски кампус в района на 5-и км. между к-с „Изгрев“ и северния обход на града. Прогнозната стойност на високотехнологичния проект е 83,7 млн. лева с ДДС, а срокът за подаване на оферти е до 23 септември. Студенският град, който ще се обособи в разширението на строителните граници на..

публикувано на 15.08.24 в 09:20

Несебър отбелязва празник на града с богата програма

Днес Несебър отбелязва празник на града. Той  започва със света литургия в храм „Успение Богородично“ в 9 ч., а в 10.30 ч. пред крепостните стени ще се проведе ритуал по издигане на националния флаг. Най-малките жители и гости на града ще се забавляват с весел детски празник в Южния парк с артистите на „Цирк Балкански“ в 18 часа. Вечерните..

публикувано на 15.08.24 в 08:00

Последен етап от ремонта на пътя Минерални бани–Банево–Изворище

Започват строителните дейности по последния етап от реконструкцията на общинския път Минерални бани–Банево–Изворище, в участъка от км 9+480 до км 10+180. За целта се въвежда временна организация за преминаването на МПС от днес, 14 август, до 16.09.2024 г., като поетапно ще се затваря едната лента за движение, съобщи Общината. Дейностите се извършват..

публикувано на 14.08.24 в 15:54