Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на месеца може да се очакват първите случаи на грип у нас

Снимка: pixabay.com

До края на месеца може да се очакват първите случаи на грип у нас. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев отново посочи, че всяка година половин милион души в света умират от грип. За България такава статистика няма. Едва 3% от българите се ваксинират срещу болестта.

Според доктор Кунчев не трябва да се плашим от грипа, но е задължително да се вземат мерки, най-вече при децата, които често боледуват, възрастните над 65 години и хората с хронични заболявания. Добрата новина е, че:

"С един финансов ресурс от близо 2 милиона лева, следващият сезон всички възрастни хора в България ще имат полза от ваксината, която ще се реимбурсира от Министерство на здравеопазването. Много ни е трудно да преценим колко хора биха се възползвали, но смятаме, че за първата година някъде между 10 и 15 процента от възрастните хора ще се възползват от тази възможност да се имунизират".

В момента в България няма грип. Циркулация на грипните вируси е доказана в скандинавските държави и Великобритания, каза професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"До края на месеца със застудяване на времето, от края на седмицата можем да очакваме първите случаи на респираторно-синцитиални вируси и обикновено заедно с тях започва и началната циркулация на грипа".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44