Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погребват загиналите при въоръженото нападение срещу колеж в град Керч

| обновено на 19.10.18 в 12:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 12.00 часа започна погребението на загиналите при въоръженото нападение срещу политехническия колеж в град Керч. Повечето ще бъдат погребани в Крим, четирима – в Краснодар, а студентът Егор Перепелкин – в родния му Челябинск. По-рано в Керч беше организирана прощална церемония на централния площад "Ленин", където е църквата "Йоан Предтеча".

Хиляди хора се събраха на площад „Ленин“ в центъра на града, където бяха изложени ковчезите с тленните останки на жертвите – петнайсет студенти и петима преподаватели. Зад всеки ковчег беше поставен траурен венец и строен почетен караул от курсанти от местните военноморски училища. Православни свещеници отслужиха заупокойна молитва, а имами изпълниха дженазе намаз – мюсюлманския ритуал за прощаване с покойник. 

Панихида в памет на загиналите има и в други градове на Русия. В Крим е ден на траур. 

В сряда по обед 18-годишният студент в колежа Владислав Росляков взриви бомба и откри стрелба в учебното заведение. Загинаха двайсет души, ранени бяха около петдесет, а нападателят се самоуби. 

На форум в Сочи, организиран от международния дискусионен клуб „Валдай“, руският президент Владимир Путин коментира инцидента с твърдението, че млади хора с неустойчива психика си създават лъжегерои и това е лоша реакция на променящите се условия в света. Путин нарече справедливо действие присъединяването на Крим към Русия и аргументира твърдението си така:

„Защото, първо, исторически тази територия винаги е принадлежала на Русия, и хората поискаха да се върнат в Русия. Това е важното. Някой се опитва да не го забелязва, да се направи, че няма такова нещо, но всъщност всичко това го има. И реакцията на хората е най-добрият индикатор“, каза Путин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44