Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС: Властите в Полша трябва да спрат ранното пенсиониране на съдиите от Върховния съд

Снимка: pixabay.com

Съдът на ЕС в Люксембург постанови, че властите в Полша трябва да спрат ранното пенсиониране на съдиите от Върховния съд на страната. 

По този начин съдът уважи искането на Европейската комисия за спиране на съдебните реформи в Полша. 

Припомняме, че искът бе внесен от заместник-председателя на ЕК, отговарящ за върховенството на закона Франс Тимерманс. Съдът реши, че удовлетворява всички искания на Комисията, като отбелязва, че на този етап няма позицията на Полша. Според мотивите е смущаващ фактът, че съдиите, навършили 65 години, трябва да удостоверяват, че са в добро здраве, за да продължат работата си, ако желаят това, а окончателното решение дали да останат на поста си, трябва да бъде взето от президента на страната. 

"При вземането на решение държавният глава не е обвързан с никакви критерии и решението му не подлежи на съдебно оспорване. Освен това законът за Върховния съд му дава пълномощията да решава и за увеличаване броя на съдиите във Върховния съд", се казва още в мотивите на Съда на ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44