Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАПЗГ: Задълбочава се кризата с липса на специалисти по здравни грижи

Снимка: архив

Кризата с недостиг на специалисти по здравни грижи в България се задълбочава, предупредиха участници в  Националния форум на професионалисти  по здравни грижи, който се провежда в Шумен. Според тях негативната тенденция може да бъде обърната, ако още по време на практическото обучение студентите бъдат привлечени от болниците с добри условия за работа.

"Ако кадровата криза за специалисти по здравни грижи не бъде овладяна до пет години, ще се наложи затваряне на болници в България", това заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева:

“В момента има критичен недостиг на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори. Една от основните причини за напускането на професиите е изключително ниската заплата“.

Макар и бавно, тенденцията започва да се обръща и много от студентите остават в България след дипломирането си, коментира зам.-ректорът на Варненския медицински университет проф. Тодорка Костадинова:

“Още при завършването си те заявяват къде биха работили, защото през цялото това време са били някъде. Те са харесали мястото, в което да работят – тях са ги харесали и много от тях остават тук“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44