Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Стойкова за третата си доброволческа мисия в Уганда

| обновено на 22.10.18 в 18:05

Бургазлийката Михаела Стойкова е млада, красива, дейна, упорита! Умее да сбъдва мечтите си, а те са свързани с желанието да прави добро и да помага. Децата са нейната любов. За бедните, нещастните, болните и нуждаещите се тя организира кампании и работи неуморно в България и Африка.

Тя е инициатора на кампанията „Операция Плюшено мече“, която от години успява да зарадва с подаръци деца от социални домове. Михаела организира и кампания „Скритите таланти“, която дава възможност за развитие на талантливи деца от бедни семейства. И още тя е доброволец, който за трета година посещава Уганда и там в продължение на няколко месеца работи в Кризисен център за изоставени деца.

"През това лято бях отново в градчето Мутунго за 2 месеца, с мен бяха още две българки - актрисата Албена Павлова и Йоана Шопова. Те също бяха част от проекта и се грижиха за децата. В Центъра в момента има 28 деца, през тази година екипът там е много по - добър. Предишните години бях учител, а сега се занимавах с маркетинга на проекта, за да осигуря спонсори и финансиране."

повече може да чуете в звуковия файл:



Михаела Стойкова е влюбена в Африка още от дете. Нейният баща е бил моряк и много й е разказвал за пътуванията си до черния континент. Това я води в Уганда и желанието да помага на нуждаещите се. Освен многото работата около децата, Михаела с усмивка разказва за интересните си преживявания извън Центъра. Българките били поканени на сватба и по време на дългото тържество трябвало осем часа да стоят на едно място без да разбират нито дума от това, което говорили останалите гости на местния език луганда.

"Основното с което се хранихме е банани, сладки и солени. Приготвят ги печени, варени, пържени. Техният вкус се доближавал до вкуса на картофите. Моето любимо африканско ястие е матоке - банан, който се задушава в листа и става като яхния. Местните жители приготвят и различни видове ориз, картофи, ядат и козе месо или пилешко."

Още може да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключиха археологическите разкопки в Русокастро за тази година

Приключиха разкопките на крепостта Русокастро за настоящият археологически сезон, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.  Археолозите проучваха северозападната крепостна стена, при което откриха важни нови факти за фортификацията на средновековния град. Оказва се, че строителите на стената са използвали материковата скала, като са я..

публикувано на 11.09.24 в 12:19

Над 250 корабни модела на исторически и съвременни плавателни съдове в европейска надпревара в Бургас

От модели на действителни исторически кораби, на над хиляда години, до по-съвременни плавателни копия и съдове от Втората световна война се включват в 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас. Рекорден брой участници  от 10 страни с над 250 модела ще се състезават за големите отличия. Събитието се открива днес от 18.00..

обновено на 10.09.24 в 14:39

Хеликоптерът Ми-2 може да бъде разгледан отблизо в Авиомузея в Бургас

Месец септември в Авиомузей - Бургас е посветен на един специален експонат – хеликоптера Ми-2.  Неговият първи полет е осъществен на 22 септември 1961 г. Ми-2 е първият съветски хеликоптер с два газотурбинни двигателя. Той е произвеждан в СССР и Русия през периода 1965 – 1992 г. като за това време от заводите излизат над 5250 машини.  Явявайки се..

публикувано на 10.09.24 в 10:18

"Мери Бойс Бенд" открива новата учебна година в Бургас

"Мери Бойс Бенд" се завръща в родния Бургас, за да открие новата учебна година.  Концертът "Отива си лятото, идва есента" ще се проведе на сцена "Охлюва" на 16 септември.  Гости на "Мери Бойс Бенд" ще бъдат ученическите групи Oceansoul, Scarlet и Хидрофобия.  Концертът е от 11:30 часа. 

публикувано на 10.09.24 в 07:30

В Малко Търново организират "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ ще се поведе през тази седмица в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има..

публикувано на 09.09.24 в 09:20

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42

В Созопол канят на Фестивал на старите занаяти и изкуства

АРТ Изложба-базар „Старите занаяти и изкуства“ Созопол 2024  ще се проведе за седма година в морския град.  Фестивалът предоставя възможност на автори, фирми и творчески обединения да представят пред жителите и гостите на Созопол дизайнерски, ръчно изработени и уникални произведения от различните изкуства и занаяти. За първи път в събитието ще..

обновено на 05.09.24 в 10:19