Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският съветник по национална сигурност Джон Болтън е на посещение в Москва

Снимка: БТА

Съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън е в Москва за поредица от срещи днес и утре с представители на руското ръководство.

В навечерието на посещението президентът Тръмп обяви намерението си да изтегли Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Очаква се Джон Болтън да уведоми руските власти за решението на Вашингтон да започне подготовка за излизане от споразумението. Той ще разговаря днес с руския министър на външните работи Сергей Лавров. В програмата му са предвидени още срещи със секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и с президентския помощник Юрий Ушаков.

Най-вероятно утре Болтън ще се види и с руския президент Владимир Путин. Срещата се подготвя, увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали графикът на Путин не е бил променен след изявлението на Тръмп.

Вчера руското министерство на външните работи окачестви намерението на американския лидер като "много опасна стъпка".

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег е едно от ключовите руско-американски споразумения от времето на Студената война. Той беше подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 г. от съветския лидер Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44