Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин въвежда санкции срещу Украйна

Руският президент Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за въвеждането на санкции срещу Украйна. Предстои правителството да определи специални икономически мерки и да изготви списък с физическите и юридическите лица, спрямо които мерките да бъдат приложени.

В указа се посочва, че решението за санкциите е в отговор на „неприятелските и противоречащи на международното право действия на Украйна, свързани с въвеждането на ограничителни мерки спрямо граждани и юридически лица от Руската федерация“. Обявената от Москва цел е „защита на националните интереси“.

В края на септември Украйна въведе поредната порция санкции срещу руски транспортни фирми заради сътрудничеството им със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Освен това украинският президент Петро Порошенко призова за засилване на антируските санкции заради ситуацията в Азовско море. По думите му, след построяването на Кримския мост Русия възпрепятства навигацията в района на украинските и международните плавателни съдове.

Указът на Путин влиза в сила в деня на подписването му и подлежи на отменяне при отмяна на ограничителните мерки, наложени от Украйна на руски физически и юридически лица.

От 2014 г., когато започна конфликта на Киев с проруските бунтовници в Донбас, Украйна въведе санкции срещу над 1200 физически и над 450 юридически лица, сред които руски чиновници, политици, шефове на компании, журналисти, компании, като оръжейния концерн „Алмаз-Антей“, „Газпромбанк“, „Аэрофлот“, фирми в сферата на интернет и медиите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44