Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Ердоган да даде информация във връзка с убийството на Хашоги

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган ще съобщи днес важна информация във връзка с убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги. За това съобщи самият Ердоган в неделя. Турският лидер ще говори по време на заседанието на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Германия прекратява износа на оръжие за Саудитска Арабия до изясняване на случая с журналиста. За това съобщи канцлерът Ангела Меркел. По-рано германският министър на икономиката и енергетика Петер Алтмайер заяви, че страната ще призове и другите страни членки на Европейския съюз да последват този пример. По думите му, е важно да се приеме общ европейски подход. В събота германският външен министър Хайко Маас призова за замразяване на продажбите на оръжие, докато разследването продължава.

В неделя Великобритания, Германия и Франция публикуваха обща декларация, осъждаща убийството. В текста се казва, че нападенията срещу журналисти са неприемливи и причина за крайна тревога на трите държави и се призовава за изясняване на това какво точно се е случило.

Същия ден валийството на Истанбул е взело решение за годеницата на Хашоги - Хатидже Дженгиз, била ѝ е осигурена 24-часова полицейска охрана, но не се посочват мотиви за решението.

Високопоставен саудитски източник, цитиран от „Ройтерс“ на 21 октомври, е заявил, че екипът саудитци са изнесли тялото на журналиста с автомобил от консулството и са го предали на техен местен съучастник. Кралството нарече убийството „огромна грешка“. Според версията на Рияд Хашоги е влязъл в спор, който е прераснал в бой, по време на който е убит. По този начин се оневиняват високопоставените саудитски официални лица, тъй като те не са били наясно със случилото се.

Един от 15-те саудитци, пристигнали в Истанбул, е бил заснет от камери в града, преоблечен с дрехите на Джамал Хашоги. Кадрите с Мустафа ал-Мадани, който има сходен ръст и тегло с Хашоги, бяха излъчени по турски и международни медии. Други кадри, излъчени от турската телевизия А Хабер, показват двама души, за които се смята, че са от саудитското консулство, да горят документи в контейнер за боклук в района на дипломатическия комплекс.

Турската полиция е открила в подземен паркинг в Истанбул лек автомобил с номера на саудитското консулство в града. Полицията е поискала разрешение от прокуратурата и генералното консулство на Саудитска Арабия за претърсване на превозното средство. Според източници от силите за сигурност записи от охранителните камери показват, че край паркирания автомобил на 18 октомври е спрял друг дипломатически автомобил, стоял е малко и е отпътувал. Междувременно друг автомобил без регистрационни табели е бил репатриран от комплекса на консулството със специален автомобил.

Вчера петима местни служители в консулството дадоха показания пред разследващите. Те твърдят, че денят на изчезването на журналиста е бил работен ден и не са забелязали нищо необичайно. Очаква се още 17 души от персонала да бъдат разпитани отново. Всички те вече са давали показания миналата седмица.

Въпросът за Джамал Хашоги е много по-широк от отношенията между Рияд или Анкара. Така говорителят на турския президент Ибрахим Калън коментира случая.

„Убийството на Джамал Хашоги е чудовищно планирано и много сложно убийство, което е било прикрито“. Това заяви говорителят на Партията на справедливостта и развитието Йомер Челик. Той добави, че отговорните ще бъдат наказани и никой няма дори и да си помисли да направи отново нещо подобно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44