Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат застрашени обекти на културата в Европа, сред които е паметникът на Бузлуджа

Централната сесия на конференция в Никозия е посветена на буферната зона, разделяща града, и предизвикателствата за опазването на историческия му център.
Снимка: Бранислава Бобанац

Никозия е домакин на петата годишна конференция на програмата за най-застрашените паметници и обекти на културата, създадена от водещата европейска мрежа за културно наследство „Europa Nostra”. Сред най-застрашените обекти е паметникът на връх Бузлуджа.

По време на двудневния форум над 100 представители от 20 европейски страни ще обсъдят досегашното изпълнение на програмата за най-застрашените европейски паметници, както и бъдещите действия и партньорства за тяхното спасяване. Ще бъдат представени политиките на ЕС и възможните схеми за финансиране на запазването на културно-историческото наследство.

Сред най-застрашените европейски обекти през тази година бе включен и Домът-паметник на връх Бузлуджа. Той бе предложен като един от внушителните примери за архитектурата от 20-и век в бившия социалистически блок. Като най-надеждно дългосрочно решение за опазването му се предлагат консервационни дейности за стабилизиране на сградата и подготовката на паметника за устойчив туризъм.

Централната сесия на самата конференция е посветена на буферната зона, разделяща Никозия, и предизвикателствата за опазването на историческия център на града, който попада в нейните граници и се руши вече 44 години. В дългия 1,5 километър мъртъв коридор се намират красиви средновековни паметници, елегантни неокласически сгради и изоставени традиционни работилници. В дискусията ще участват и двамата кметове на двете части на кипърската столица, които от години заедно предлагат идеи за отварянето и съживяването на тази уникална историческа част.

Домакин на конференцията е Центърът за визуални изкуства и изследвания в Никозия на фондация „Костас и Рита Северис”  – първият и единствен засега общ музей на двете разделени кипърски общности. Открит преди 4 години, той стана носител на „Гран при” на програмата „Европа Ностра” за 2017 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44