Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обяви, че е готов да се срещне с Тръмп на 11 ноември

| обновено на 24.10.18 в 07:44
Владимир Путин и Джон Болтън (д.)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на 11 ноември в Париж. Тогава във френската столица ще бъде отбелязана стотната годишнина от края на Първата световна война.

Путин отправи предложението си на среща в Кремъл със съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Руският лидер оцени предишната си среща с американския президент през юли в Хелзинки, като "макар и трудна на моменти, но конструктивна като цяло" и добави:

"Затова за нас, честно казано, понякога е изненадващо да виждаме как Съединените щати предприемат по отношение на Русия с абсолютно нищо непровокирани стъпки, които ние не можем да наречем приятелски. Ние практически не отговаряме на нито една ваша стъпка – не, всичко това продължава и продължава."

За два дни в Москва Джон Болтън успя да разговаря със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, с министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров, както и с президента Владимир Путин.

В края на посещението си Болтън даде заключителна пресконференция, на която заяви, че Русия отдавна нарушава Договора за ракетите със среден и малък обсег. Така той обясни обявеното от президента Тръмп намерение да изтегли Съединените щати от договора и добави:

"Съществува нова стратегическа реалност, на която двустранният договор за балистичните ракети от времето на Студената война не съответства."

Попитан дали е възможно предоговаряне на споразумението с Русия и присъединяване към него на други държави, Джон Болтън отговори:

"Американската позиция е, че Русия нарушава договора. Руската позиция е, че нарушения няма. Как можем да убедим руснаците в нещо, което те изначално отричат. Що се отнася до универсализирането на договора, разговори се водят от 2004 г., направени бяха усилия в тази посока, но всичките се провалиха."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44