Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бдение в памет на Хашоги се състоя пред саудитското консулство в Истанбул

2
Снимка: Мариян Карагьозов

Група приятели на Джамал Хашоги поискаха правосъдие пред сградата на саудитското консулство в Истанбул заради убийството на опозиционния журналист. Те дадоха изявления пред пресата и организираха бдение със свещи.

Събралите се прочетоха декларация, в която поискаха от властите в района на Близкия изток да освободят незабавно всички политически затворници. В нея се казва още следното:

„Приятели на Джамал от много страни се срещнахме, за да основем тази група, която цели да преследва и постигне пълна справедливост по случая, да преследва виновните без никой да остане ненаказан и да се противопостави на всяко подобно престъпление срещу лидерите на общественото мнение и да защити свободата на изразяване в Близкия изток.“

Ясин Актай, съветник на лидера на Партията на справедливостта и развитието и президент на Турция Реджеп Ердоган, заяви, че събралите се искат справедливост и допълни, че разследването трябва да обхване всички отговорни, независимо докъде ще достигне. По думите му Хашоги е „мъченик“ за „свободата на пресата, мисълта и съвестта и демокрацията“.

Участниците носеха плакати с лика на Джамал Хашоги, а един от тях беше покрит с маска на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и с изцапани с имитация на кръв ръце.

Паралелно с Истанбул се проведоха и бдения пред саудитските посолства във Вашингтон, Париж и Тунис. Подобни прояви са планирани и в Брюксел и Лондон.

Вчера Саудитска Арабия призна, че убийството е било предварително планирано. Междувременно стана ясно, че синът на Джамал Хашоги е получил разрешение да напусне страната. „Уол Стрийт Джърнъл“ цитира американския президент Доналд Тръмп, че принц Мохамед бин Салман носи абсолютната отговорност за операцията, довела до смъртта на Хашоги.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44