Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция пристига главният прокурор на Саудитска Арабия заради разследването на смъртта на Хашоги

Снимка: БГНЕС

В неделя в Турция пристига главният прокурор на Саудитска Арабия във връзка с разследването на случилото се с журналиста Джамал Хашоги. Това съобщи президентът на страната Реджеп Ердоган.

Турският лидер отново поиска отговор на въпроса къде е тялото на Джамал Хашоги и настоя извършителите да отговарят пред закона в Турция. Той добави, че убиецът е известен на Рияд и е сред 18-те души, арестувани от саудитските власти миналия петък, и настоя за разкриване на самоличността на турския съучастник в престъплението. По думите на Ердоган, Анкара разполага с допълнителна информация и документи. Той обясни, че Турция споделя тези данни със заинтересованите страни, включително със Саудитска Арабия.

Турският държавен глава пак подчерта, че Саудитска Арабия трябва да каже кой е дал нарежданията за изпращане на групата от 15 души в Истанбул.

Реджеп Ердоган коментира и ситуацията в Сирия. Според него след споразумението между Русия и Турция за Идлиб от края на септември, в момента в района е спокойно. Той обаче заплаши, че Турция ще съсредоточи усилията си срещу контролираните от сирийските кюрдски отряди територии на изток от р. Ефрат, а не в района на Манбидж. Ердоган беше категоричен, че Турция няма да позволи заплаха срещу границите си.

Утре в Истанбул се събират държавните и правителствени лидери на Германия, Русия, Турция и Франция за разговори за бъдещето на близкоизточната страна.

Междувременно стана ясно, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е разговарял по телефона със своя саудитски колега Адел ал Джубейр във връзка с случая с изчезналия саудитски опозиционен журналист Джамал Хашоги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44